Hoofd inhoud

Leuke weetjes over boter

  • Kruidenboter mag pas Kruidenboter genoemd worden als het product minimaal 62% melkvet bevat
  • Roomboter voor 82% uit melkvet bestaat
  • Kruidenboter dus minimaal 75,6% Roomboter moet bevatten (75,6% x 0,82 = 62%)
  • Kruidenboter bij een hogere temperatuur (ca. 35°C) begint te smelten dan Kruidencrème (ca. 25°C)
  • Boter bestaat voornamelijk uit vet (82 procent). Daarnaast bevat boter water (16 procent) een beetje koolhydraten (1 procent),wat eiwitten (1 procent), (veel) vitamine A en D en de mineralen calcium, fosfor en natrium.
  • Het vetgehalte van koemelk is circa 4 procent, van boter 82 procent. Boter is 'geconcentreerd' melkvet, voor een kilogram boter is meer dan 20 liter melk nodig als grondstof. 
  • Boter wordt ook wel roomboter of echte boter genoemd om een duidelijker onderscheid te maken met (boter vervangende) producten als margarine, halvarine omdat dergelijke producten  gemakshalve ook wel boter genoemd worden.